Uyku Eğitimi
- Pedagog Psikolog Peri Dilbaz
- 24 Oca 2021
- 1 dakikada okunur
Çocuklarımız her akşam bizi çıldırtıyorlar. Uyku vakti olduğunu biliyorlar, fakat sürekli bir bardak daha su, bir hikaye daha, ışıklar açık kalsın, perdeler kapansın sonra tekrar açılsın istiyorlar. Sürekli tuvalete giderek bizi en az bir saat oyalıyorlar. Ayda yılda bir de olsa dünya üzerinde uyku vaktini ertelemeye çalışmayan bir çocuk bile yoktur. Aksiyonun bir parçası olmayı istemek, insanın doğasında vardır. Öte yandan ciddi uyku vakti güçlükleri genelde güç mücadelesine giren ebeveynler tarafından yaratılır. Çocuklarınızı rutinleri planlamada ne kadar aktif kılarsanız o kadar düzen ve organizasyon tecrübeleri olur. Çocukların aileye katkı sağlamaları gerekir, fakat aileyi yönetmeleri doğru değildir. Geceleri çocuklarının, kendilerini sirk hayvanları gibi oynatmasına müsaade eden ebeveynler, kontrolü çocuklarının eline bırakmış demektir.
Bu durumda nasıl davranmak lazım.
1.Başka on işle uğraşmak yerine uyku vakti rutini boyunca ulaşılabilir olun. Bu rutinin 20 ya da 30 dakikayı geçmemesi gerekir.
2. Çocuklarınıza uyku rutini zamanı boyunca 20-30 dakikalık tüm dikkatinizi verdikten sonra rutin için belirlediğiniz zamana sıkıca uyun. Çocuğunuz, kararınızı söylemenizle kararlı olmanız arasındaki farkı bilir. Tartışmaya açık kapı kaldığı zamanla, kalmadığı zamanı birbirinden ayırabilir.
3. Çocuğunuz yatağa girdikten ve uyku rutinini tamamladıktan sonra çocuğunuz uykuya dalana kadar yanında YATMAYIN. Resmi olarak uyku vakti geldiğinde, sizin odadan çıkma vaktiniz gelmiştir.
Gelecekteki problemleri önlemek için, çocuğunuza uyku rutini oluşturmak istiyorsanız merkezimize müracat ederek Pozitif Disiplin yöntemi ile uyku planları ve rutin tablosu hazırlatabilirsiniz.
Comments