Fobiler
- Pedagog Psikolog Peri Dilbaz
- 13 Oca 2021
- 1 dakikada okunur
Fobi bir kaygı bozukluğu türüdür. Spesifik fobiler, bir kişi korktuğu nesneye, duruma ya da olaya maruz kaldığında ya da böyle bir şeyin gerçekleşeceğini sezinlediğinde kendini gösterir.
Spesifik basit fobiler çocuklarda ve yetişkinlerde çok yaygın olarak görülen bir ruhsal bozukluktur. Fobi korkudan çok daha ötesidir ve kişi bir duruma ya da nesneye ilişkin abartılı ya da yersiz bir tehlike hissi duyduğunda kendini gösterir. Korku tamamen anlamsız olabilir ama kişi onu durdurmaktan acizdir. Öngörülen ya da fiili olarak maruz kalınan imge aşırı kaygıya ya da bir panik atağa neden olabilir. Belirtileri hızlı kalp atışları, nefes almakta zorlanma ve kontrolünü yitirme hissidir. Genetik beyin kimyası ve diğer psikolojik ve çevresel faktörler bir fobinin doğmasına neden olabilir. Bir fobinin izleri, çocukluğun erken dönemlerinde bir kişinin ya tanık olduğu ya da bizatihi karıştığı korkunç bir olaya ya da sıkıntı verici bir duruma kadar sürülebilir. Hatta bir çoçuk ailenin fobik davranış gösteren öteki üyelerinden görerek bir fobiyi öğrenebilir.
Spesifik fobiler sıklıkla çoçuklukta ya da ilk gençlik döneminde gelişir ve yaş ilerledikçe şiddeti azalır. Ayrıca fobiler depresyon obsesif-kompulsif bozukluk ve posttravmatik stres bozukluğu gibi başka psikolojik durumlarla birlikte de görülebilir.
Tedavi yöntemleri.
Korkulan nesne, varlık ve durumla yüzleşme amacına yönelik bilişsel davranışsal terapi.
Sıkıntı yaratan kaygı ve düşüncelere tolerans yükseltmek için farkındalık terapisi.
Kaygı giderici meditasyon ya da eğer fobi gündelik hayatı etkiliyorsa,terapiyle birlikte bir psikiyatristin desteğiyle antidepresanlar.
Comentários